Espresso pronto!

Milí přátelé, rád bych se vrátil ještě jednou ke kávovému tématu. Ne že bych jednou návštěvou v profi kafárně zožrál všetkú múdrost sveta, ale velice mne zaujala správná terminologie kávových variant, které si běžně v kavárnách objednáváme. Vychází z toho, že tuná v Čechách jsme na tom bídně, ba téměř ostudně. A to jak na straně konzumentů, kteří si nedovedou objednat, tak na straně prodávajících, kteří nedovedou připravit (a vychovat). Iritovalo mne to o to více, když jsem pořád dostával černou břečku a chtěl jsem takové to silné, s pevnou pěnou a malým obsahem, a málokdy jsem měl pocit, že mi to fakt chutná.

Malý rychlokurz toho, co správně objednat a co očekávat, řazeno dle velikosti (na přání není hanbou si objednat i dvojité dávky níže uvedeného):


V Českých podnicích dostanete:

Jak objednávat? Důsledně trvat na svém a specifikovat to, co chcete. Ne tedy například „preso s mlíkem“, ale „Prosím 30 ml espresso, ne méně, ne více.“ Při nesprávně vyřízené objednávce vrátit.
 

La Boheme diagram


PS: ještě asi musím dodat, že něco tak složitého, jako je opravdové espresso dle světových baristických zvyklostí, nemůžeme požadovat ve standardní hospodě či restauraci, která se primárně takovým sortimentem nezaobírá. Tam asi nezbývá, než přimhouřit oko a pokud možno se nějak slušně dopátrat toho, co nás čeká po vyplnění objednávky. Stále ale musím trvat na svém, že když přijdu na Národní třídu do Prahy a objednám si za čtyřicet korun českých espresso, dostanu opravdu espresso. Což se v kavárně Adria nestalo.

Další zdroje:

2× standardní espresso shot