Volím Svobodné
Deníček Ego Práce Články Kontakt Můrka

Můj mikrosvět

29.9.2015Deník mucholapky
3.8.2013Fermentuji, tedy jsem
14.7.2013Spontánní pneumothorax
11.7.2011Změna trvalého pobytu
22.2.2011Nenechám se sečíst
14.11.2010Jak vidím sociální síť Facebook
21.4.2009Rekonstrukce bytu
9.9.2008Milej Ježíšku...
15.6.2008Espresso pronto!
26.3.2008Bordel v tašce
5.3.2008Globální hic
4.1.2008ZMETKUUU! Plav rychlejc!
3.1.2008Oblíbená slova do zásoby
26.12.2007Prodej originálů fotek
3.12.2007Závislost čajová
9.11.2007Domácí audio z PC
1.11.2007Krucipísek! Ukradený internet!

Návody pro začátečníky

9.12.2010Kde mám svoje hesla?!
22.1.2008Spellcheck it baby!
11.1.2008Jaký pořídit MP3 přehrávač
23.11.2007Co koupit za foťák
12.11.2007ICQ a soukromí
7.11.2007Softwarový průvodce
6.11.2007Základy práce se ZIPem
1.1.2006Jak zmenšovat fotky
16.12.2005Přehrávání videa (DivX, DVD)

Taneční kurzy pro pokročilé IT

3.2.2009Textový soubor z UTF-8 na CP1250?
25.7.2008Bluetooth univerzálně
17.1.2008Zrušení tisku ve Windows XP trvá moc dlouho
6.11.2007Nejde mi odinstalovat AVG7
6.11.2007Úplně jednoduchý prohlížeč obrázků
24.10.2007DOSová aplikace pod WinXP baští 99% CPU
21.6.2007Přechod z MS Outlooku na Thunderbird
5.6.2007Kde všude hledat trojské koně ve Win
1.6.2007Když zamrzne služba Windows Update
12.3.2007Přechod z MS pošty na Mozilla Thunderbird
24.1.2007Snadné přepínání síťových profilů WinXP
5.12.2006Tisk z DOSu na USB tiskárny
1.12.2006Začínáme vyhledávat pomocí Total Commanderu
26.10.2006Skripty při ukončení WinXP Pro
25.10.2006Světové spam blacklisty pro začátečníky
28.7.2006Zhroucené DBX úložiště Outlook Express
25.7.200625 řádků v DOSovém programu pod WinXP
21.2.2006Jak propojit domácí kino se zvukovkou digitálně

Misoholik

2015
15
pros.

Stal se ze mě zcela beznadějný misoholik, neboli člověk zcela omámený a pohlcený tou skvělou lahodnou věcí, o které Japonci a Číňani vědí už stovky let, a my o ní víme leda prd. To, že existuje syntetická sójová omáčka a izolovaný glutaman sodný (pod názvem Glutasol), jsem věděl už v útlém dědství, ale že obojí může být ve skutečnosti produktem vlastně úplně neskutečně rafinovaných fermentačních pochodů, jsem začal tušit až někdy před pár lety díky článku v jednom čísle praštěného časopisu Esquire. Dílo dorazil samozřejmě Sandorkraut ve své knize Síla přírodní fermentace, to už mě nemohlo od činů odradit vůbec nic.

Hodlám tuto pochutinu prozkoumat až na dřeň, pořád nakládám pro své já v budoucnosti nové a nové varianty z kōji, které se mi daří pěstovat. Jednou ta budoucí instance mého hladového já té minulostní instanci bude blahořečit, že byla prozíravá a věděla, že ta z budoucnosti bude hladová a bude si chtít rychle vyrobit snídani, svačinu či večeři. Postačí miso rozmíchat v teplé vodě, přidat v libovolné kombinaci vařené luštěniny, tofu, vejce, houby, rýži, fermentovanou zeleninu, řasy, rybí maso a kdoví co ještě a naklopit to do otevřené hlavy.

Čím jsem starší, tím víc jsem přesvědčený, že život je příliš krátký na to, abychom jedli pořád dokola hloupé a nezajímavé jídlo připravené Babišovými továrnami a zabedněnými maloměstskými restauračními provozy. Je životně nezbytné potravinám rozumět, umět je vyprodukovat a připravit tak, aby nás (a hlavně mě) ovlivnily tím nejlepším možným způsobem. Abychom dohlédli od talíře na pole a věděli, co se v hrnci děje.

[cnw:counter]