Fermentace potravin

„A dá se to zkvasit?“ ptá se Zuzka na svém blogu Zkvašeno. Rozhodl jsem se to před pár lety vyzkoušet a zdá se, že zkvasit se dá opravdu všechno. Od té doby Fermentuji, tedy jsem.

K potravinám mám odjakživa velmi blízko a ke koloritu rodinného života neodmyslitelně vždycky patřilo domácí víno, kořalka a kysané zelí (a ukrouhnutý sousedův prst). Když jsem se začal starat sám o sebe, zkoušel jsem, co nabízí obchodní řetězce. Brzy to ale přestalo pro mě být zajímavé a musel jsem si najít vlastní cestu k zajímavým a prospěšným potravinám. Následovalo několik pokusů dle zmíněného blogu, dvě knížky od Sandora Katze a bylo to jasné — pro kysání jsem se narodil.

Vyzkoušel jsem už opravdu ledacos, spousta kysaných dobrot se u mě zabydlela natrvalo a zdá se, že si i velmi rozumíme — mikrobi nemluví, dělají mi vitamíny, enzymy a kyseliny. Celé mě to natolik pohltilo, že jsem zase zatoužil do toho vtáhnout celé svoje okolí. Blog Zkvašeno jsem Zuzce jazykově zrevidoval, přidal jsem i pár vlastních článků (Den domácího fermentátora, seriál o rýži koji), uspořádal i nějaký ten fermentační workshop a potkal díky tomu zase nemálo zajímavých a stejně praštěných lidí. Někdy vidím i do budoucnosti. Mikrobi jsou tam pořád!