Deníček

16.10.2013 Volby 2013

Letos, podobně jako v minulých obdobích, zaznívají opět smutné nářky, že není ve volbách koho volit. Stává se z toho pomalu takový evergreen, a je to asi jednodušší, než se skutečně zhluboka zamyslet. Je pravda, že u presidentských voleb to platilo. Ale domnívám se, že v těch parlamentních je výběr opravdu bohatý. Moje předvolební rady zní:

Já jasno mám: je mi sympatická představa štíhlého státu, který plní jen bezpečnostní funkci, a nedává svou přebujelostí prostor ke korupci (kterou lze vymýtit ne represí a potíráním, ale úplným odstraněním živné půdy). Chci volný trh bez regulací a stimulací. Chci, aby moje daně neprocházely sítem státního a evropského aparátu a abych si sám mohl rozhodnout, co s nimi udělám. Nechci dotace. Nechci přispívat na jakékoliv kolektivní zájmy. Svoboda je mi víc, než demokracie. Stát není dobrý hospodář a státní úředník nikdy nebude tak pracovitý a produktivní, jako podnikající živnostník. Pro mě jsou volbou Svobodní.

15.10.2013 Everlast 2013

5.9.2013 Dřín

Jdu si takhle zase jednou po lese a vidím červené bobulky na keři. Říkám si tedy: „To musí být určitě ty slavné bobulky nesmrtelnosti!“ a hned jsem jich mnoho pro jistotu spolykal. Následně jsem je porovnal s obrázky na internetu a bohužel nesmrtelnost nepřinášejí. Nasbíral jsem jich ale už zatím několik hrstí (co kdyby náhodou přeci ano), a svařil z nich polomarmeládu, polosirup. A jsem nadšen. Zkuste taky dřínky — plody dřínu obecného. Pracuje se s nimi jako s každým ovocem, které nejde vypeckovat (takže přichází v úvahu pasírování nebo odšťavnění párou) a zavařenina z nich chutná jako kombinace jahod a malin. Dozrávají v září a nejlepší je sbírat čerstvě popadané plody ze země, ty jsou bezvadně tmavé a sladké. Nesmí se ale naopak rozpadat mezi prsty, to už jsou přezrálé. Zjistíte si na vlastní kůži, jak se asi mají sběrači kávy, a pak si ještě představte, jaké to je, když ty jejich výdobytky někdo zkazí přepražením anebo špatnou přípravou v kavárně. Na vraždu? Samozřejmě..

3.8.2013 Fermentace novinka

Jsou zticha, pracují pro nás za trochu cukru a je s nimi legrace. Rozepsal jsem se o všem, co doma kvasím, kysám a jinak fermentuji, protože zjišťuji, že jsme si sterilizovali domácnosti a všechny potraviny, aniž bychom domysleli důsledky. Fermentuji, tedy jsem. Samozřejmě zároveň s tím i extrahuji, tedy jsem.

15.7.2013 Pražírny.EU

Nový kávový projekt Pražírny.EU spuštěn, naprogramoval jsem od nuly celý motor webu, který za pomoci Google Maps API mapuje pražírny káv. Autentizace a registrace probíhá přes Oauth API sociálních sítí Google+, Twitter nebo Facebook. Tak už se těším, jak se to celé rozvine, kolik síry na nás nadští prostředí konkurenčního boje.

14.7.2013 Spontánní pneumothorax novinka

Třeba se bude někomu hodit popsaná praktická zkušenost se spontánním pneumothoraxem, jak jsem si ho dal už dvakrát já. Upozornění: pro snížení tragičnosti situace jsem nepřidal ani smajlíky, ani komické zvuky. Takový už je holt život.

15.5.2013 Jarní příroda

Mám toho na mysli hodně, ale všechen volný čas utrácím pobíháním po kopcích, stráních, borech, lužinách, údolích, loukách, polnostech, dolinách, stepích, mýtinách, skalkách, bažinách, slatinách, močálech, holinách, dubinách, bučinách, olšinách, jaseninách a všelikerém jiném terénu. Všechny myšlenky, a že jich přijde, tam také zůstávají. Nezapisuji, nenahrávám, nechávám plynout pořád pryč. Pozoruji, očichávám, ochutnávám, poslouchám. Zkouším zase číst přírodu - jsou to zážitky zdarma a běžně dostupné kolem mne. Stačí se kouknout, tuhle přes plot, támhle pod lopuch. Rostou.

26.1.2013 1. Karlovy narozeniny

​U příležitosti 1. narozenin kvásku Karla bych se rád ještě k šišoidnímu tématu jednou vrátil. Když jsem před rokem dal dohromady žito s vodou, nedohlédl jsem, jak daleko to dotáhnem. Tehdy šlo jen o zvědavost, jestli to skutečně začne bublat a jestli z toho jde uplácat bochník. Ten rok byl fakt pěknej a spoustu jsme toho zažili: někdy i třikrát týdně žhavíme (bezpočet uštknutí od trouby dvakrát za tu dobu vlastnoručně opravované), vyladili jsme konzistenci, vzhled, vůni i chuť Šumavy, zkusili jsme i tmavou variantu s praženými obilovinami nebo záparou, za vokurky a marmelády jsme rozdali spoustu živých odnoží díky kváskové seznamce, uspořádali jeden minikurz, obdarovali celé blízké okolí nevzhlednými zmetky, rozštípali jednu zadělávací mísu a zavedli vlastní cejchování pro obchodní značku Baking Bastards®.

Takže Karle, všechno nejlepší, jsi bezva kámoš!

20.12.2012 PF2013

8.12.2012 EIZO FLEXSCAN EV2436W

Docela dlouho jsem odkládal nákup placatého monitoru a pořád jsem si do posledního dechu udržoval bednu s motorem vzadu 21“ DELL P1100. Sloužil moc dobře, ale vysokými napětími namáhané CRT nevydrží věčně, a tak jsem se ho, starce, zbavil za minutu smrt.

S LCD monitory jsem doposud neměl moc dobré zkušenosti. Buď mě na těch cenově dostupných něco nesmírně iritovalo, anebo nebyly cenově dostupné. Teď se ale na trh začaly dostávat docela zajímavé kousky, které, zdá se, vyhovují mým požadavkům. Nejdřív jsem se podíval vlastním okem na Fujitsu P24W-6 LED (které bylo vypuštěno velmi potichu jako alternativa k o mnoho horšímu P24W-6 IPS) a velmi se mi líbil. Vlastně bych si ho i býval koupil, kdyby v ten samý moment nepřišlo do nabídky EIZO se svým 24“ EIZO EV2436WFS-BK (černý). Koupil jsem si za € 2,50 přednostně recenzi na PRAD.DE a podle výsledku SEHR GUT jsem do toho praštil. A jsem spokojen. Moje požadavky byly splněny a zde je všechno, co mě na něm baví:

Qwertius Semiomniscientní doporučuje.

PS: jeden nedostatek přeci jen spatřuji, ale všiml jsem si ho až po týdnu používání: ve spodní třetině je obraz více do žluta. Ale rozhodně mě to nerozrušuje. Jen si říkám, proč to výrobce neodladí, není to vada kusu.

PS2: recenze na Svethardware.cz

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30