Deníček

26.8.2014 OREO

Nejednou jsem slyšel z různých světových stran o závislosti na sušenkách OREO a o tom, jak je to ďábelsky dobré, takže se závislosti nejde zbavit a ruka sahá do balíčku pořád dokola, dokud není dílo dokonáno. Nedalo mi to a jednu pakáž jsem si zakoupil. Už první natrhnutí neprodyšného obalu napovědělo, jak to bude chutnat. A nemýlil jsem se: unifikovaná chuť cukru, pšenice a rostlinných tuků s všeobjímajícím zápachem ethylvanilinu (smrt mu!!); takového křápu se válí v regálech dvanáct do tuctu.

Musel bych se přetočit tlačítem <<REW do svých šesti let, abych z mozku odinstaloval vzpomínky na rafinované zákusky a domácí pečivo ze skutečných surovin a OREO mi začalo připadat jako něco báječného, za co stojí utrácet peníze. Nyní ale uděluji medaili odpad pětiletky. Nezáleží na tom, co vrhnete na trh — s dostatečně silnou reklamní kampaní prodáte i kozí bobek.

24.7.2014 Standing ovation

Experimentuju se stáním u práce na počítači. Sezení 8-16 hodin denně už si vybírá svou daň na téměř všech myslitelných částech těla, tuhleto mě bolí, támhleto mám ztuhlý, a samotnýmu mi z toho taky neni buhvíjak dobře.

Experimentálními a vysoce pokročilými technologickými metodami jsem si stolek upravil tak, abych u práce mohl stát a občas si odpočinout na nafukovací mičudě. Samozřejmě nic se nemá přehánět, ale asi je o něco přínosnější většinu času převážně stát, než většinu času převážně dřepět. Zatím trpím dost, ale rozhodně se dá říci, že ušlechtilejším a méně zavrženíhodným způsobem, než v sesli.

Definitivní inspirací mi byl Linus Torvalds, který to dotáhl tak daleko, že u práce dokonce chodí. Inspirativní FAQ nabízí i blog Smarterware.

Doplnění po 3 měsících: stát v práci u počítače je výborná věc, opravdu se mi to osvědčilo. Je fajn mít i podobně vysokou židličku (třeba barovou), na kterou mám možnost se na minutku posadit. Ze sedavého zaměstnání se stává nesedavé a můj kosterní aparát si vyloženě libuje — ty tam jsou ztuhlé klouby, pajdavá chůze, bolesti při ohýbání hřbetu.

Doplnění po 3 a půl letech: provizorní řešení bylo odstraněno a do práce jsme pořídili polohovací stoly, které jsou v místě stání obloukovitě vykousnuté a člověk do nich pěkně zapadne, takže si může opřít celé předloktí.

Ani se stáním se to ale nedá moc přehánět, protože časem si člověk začne ulevovat vyklápěním boků a kyčlí, což dlouhodobě taky zrovna neprospívá. Fajn doplňkem je třeba balanční podložka, na které si lze chvilkami zpevnit jádro trupu.

27.6.2014 Zázvorové pivo

Přišlo mi škoda vyhazovat namnožené kultury na zázvorové pivo, tak jsem je šoupnul k adopci. Snad se budou někomu hodit.

16.4.2014 Miso

Zatímco na kuchyňské lince bublají krátkodobé fermentace ke každodenní spotřebě, nasadil jsem do špajzu jednoho extra ležáka. Za přesně jeden rok bych ho měl vyskladnit a užívat si darů sežvejkaných plísní Aspergillus oryzae. Nejde o nic jiného, než o miso pastu, takovou hutnější formu sojové omáčky. Nevím, jestli jsem to nepokazil nebo jak to dopadne, ale na návodech toho moc složitého nebylo: rýže s koji (to je právě ten aspergil), uvařená cizrna, sůl, dobře sterilovaná flaška a nazdar hodiny. Levné to není, půl kila té naočkované rýže stojí přes 400 korun, ale za tu srandu to snad bude stát. Nashle za rok!

7.12.2013 Tady věda

Když se takhle zkrátí dny a člověk tak nějak přirozeně zůstává víc doma, je vhodný čas na to, co se při letním lítání venku nerealizuje. Třeba četbu, tvorbu programů anebo poslouchání přednášek. Internet je bezvadný v tom, že je na něm všechno, stačí jen vědět, co z něj chceme vydolovat.

Hodně rád poslouchám přednášky Jiřího Grygara, který nesmírně cenným způsobem popularizuje astrofyziku už tolik let. Na jeho výklady postačí znalosti z hodin fyziky ze základní a střední školy, to je první kouzlo. To druhé je, že nekonečně poutavě hovoří na každé přednášce o něčem trochu jiném, podle toho, pro jaké publikum zrovna látku interpretuje. V neposlední řadě mě pak baví velmi sofistikovaný a velejemný humor, u kterého se bavím daleko srdečněji, než u humoru obecně mediálního, který humorný má být, ale už dávno není. Z mých oblíbených vybírám:

Neméně poutavě vykládá i Petr Kulhánek:

16.10.2013 Volby 2013

Letos, podobně jako v minulých obdobích, zaznívají opět smutné nářky, že není ve volbách koho volit. Stává se z toho pomalu takový evergreen, a je to asi jednodušší, než se skutečně zhluboka zamyslet. Je pravda, že u presidentských voleb to platilo. Ale domnívám se, že v těch parlamentních je výběr opravdu bohatý. Moje předvolební rady zní:

Já jasno mám: je mi sympatická představa štíhlého státu, který plní jen bezpečnostní funkci, a nedává svou přebujelostí prostor ke korupci (kterou lze vymýtit ne represí a potíráním, ale úplným odstraněním živné půdy). Chci volný trh bez regulací a stimulací. Chci, aby moje daně neprocházely sítem státního a evropského aparátu a abych si sám mohl rozhodnout, co s nimi udělám. Nechci dotace. Nechci přispívat na jakékoliv kolektivní zájmy. Svoboda je mi víc, než demokracie. Stát není dobrý hospodář a státní úředník nikdy nebude tak pracovitý a produktivní, jako podnikající živnostník. Pro mě jsou volbou Svobodní.

15.10.2013 Everlast 2013

5.9.2013 Dřín

Jdu si takhle zase jednou po lese a vidím červené bobulky na keři. Říkám si tedy: „To musí být určitě ty slavné bobulky nesmrtelnosti!“ a hned jsem jich mnoho pro jistotu spolykal. Následně jsem je porovnal s obrázky na internetu a bohužel nesmrtelnost nepřinášejí. Nasbíral jsem jich ale už zatím několik hrstí (co kdyby náhodou přeci ano), a svařil z nich polomarmeládu, polosirup. A jsem nadšen. Zkuste taky dřínky — plody dřínu obecného. Pracuje se s nimi jako s každým ovocem, které nejde vypeckovat (takže přichází v úvahu pasírování nebo odšťavnění párou) a zavařenina z nich chutná jako kombinace jahod a malin. Dozrávají v září a nejlepší je sbírat čerstvě popadané plody ze země, ty jsou bezvadně tmavé a sladké. Nesmí se ale naopak rozpadat mezi prsty, to už jsou přezrálé. Zjistíte si na vlastní kůži, jak se asi mají sběrači kávy, a pak si ještě představte, jaké to je, když ty jejich výdobytky někdo zkazí přepražením anebo špatnou přípravou v kavárně. Na vraždu? Samozřejmě..

3.8.2013 Fermentace novinka

Jsou zticha, pracují pro nás za trochu cukru a je s nimi legrace. Rozepsal jsem se o všem, co doma kvasím, kysám a jinak fermentuji, protože zjišťuji, že jsme si sterilizovali domácnosti a všechny potraviny, aniž bychom domysleli důsledky. Fermentuji, tedy jsem. Samozřejmě zároveň s tím i extrahuji, tedy jsem.

15.7.2013 Pražírny.EU

Nový kávový projekt Pražírny.EU spuštěn, naprogramoval jsem od nuly celý motor webu, který za pomoci Google Maps API mapuje pražírny káv. Autentizace a registrace probíhá přes Oauth API sociálních sítí Google+, Twitter nebo Facebook. Tak už se těším, jak se to celé rozvine, kolik síry na nás nadští prostředí konkurenčního boje.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31